fbpx

Lasten pakohuoneseikkailu Pulmahuone Hupalla – kenelle se sopii ja minkälaisella porukalla kannattaa seikkailla

Lasten juhlat pakohuoneella

 

Kenelle?

Pulmahuone Hupan pakohuoneseikkailut on suunniteltu noin 3-12 vuotiaille. Ne sopivat erilaisille, eri-ikäisille ja erikokoisille ryhmille, mutta maksimimäärä lapsia on nykyisessä seikkailussa kuusi. Seikkailemaan tullaan aina ajanvarauksella ja omalla porukalla. Alta löydät muutamia mahdollisia oletuksia lasten pakohuoneseikkailuista, jotka eivät ainakaan Pulmahuone Hupalla pidä paikkaansa. Alempana esitän myös muutamia ajatuksia sopivan seikkailijaporukan valintaan, jotka perustuvat havaintoihini lasten pakopelien suunnittelijana ja ohjaajana.

Aikuiset eivät voi osallistua. TARUA! Aikuiset ovat aina tervetulleita Pulmahuone Hupan seikkailuihin. Pienten lasten seurassa ja pienellä porukalla aikuiset pääsevät myös osallistumaan seikkailuun. Isompien lastenkin seikkailun seuraaminen on usein aikuisille mielenkiintoista, vaikka seikkailun kulkuun sekaantumista kannattaakin isojen kanssa välttää. Hupassa on sohvapaikat muutamalle aikuiselle, ja valokuvien ottaminen on sallittua.

Vain kiitettävän oppilas voi läpäistä pakohuoneen. TARUA! Pakohuoneiden ratkomisessa pääsee hyödyntämään monenlaisia taitoja ja ominaisuuksia. Tarvittavat tiedot löytyvät aina huoneesta. Pulmahuone Hupan seikkailuja ohjataan aina paikanpäältä huoneesta ikä- ja taitotason mukaan, turhautumista välttäen, mutta lasten omaa oivaltamista tukien. Seikkailu viedään aina onnelliseen loppuratkaisuun asti.

Pikkulapsillekin suunniteltu pakohuone on yli 10-vuotiaille liian helppo. TARUA! Pulmahuone Hupan tehtävien ratkaiseminen vaatii etsimistä ja oivaltamista. Pienten seikkailijoiden kanssa pelinohjaaja tai omat aikuiset ohjaavat lasten huomiota oikeisiin asioihin ja auttavat palastelemaan isommat tehtävät pienempiin osakokonaisuuksiin, jolloin lapset pystyvät edistämään tehtävien ratkaisemista itse. Tehtävien ratkaisut eivät ole välttämättä aikuisillekaan ilmiselviä. Kuitenkin tehtävien tyypit ovat todennäköisesti tuttuja muista pakohuoneista tai muista yhteyksistä, jolloin aikuinen saattaa helpommin käydä mielessään vaihtoehtoisia ratkaisumalleja läpi, ja löytää oikean nopeastikin. Aina ensimmäinen aikuisellekaan mieleen tullut idea ei ole se oikea. 12-vuoden yläikärajasuositus perustuu enemmän oletukseen siitä mikä on teini-imagolle sopivaa kuin siihen, että tehtävät muuttuisivat siinä kohdassa liian helpoiksi. Mikäli söpöjen pehmoeläinten pelastaminen ei kuulosta jo lähtökohtaisesti liian lapselliselta, niin tervetuloa vaan seikkailemaan!

 

Kenen kanssa?

Pulmahuone Hupaan voi tulla viettämään pieniä synttäreitä tai muuten vain viettämään laatuaikaa kavereiden, sisarusten tai lapselle tärkeiden aikuisten kanssa. Escape room on aina uniikki kokemus ainakin siinä mielessä, että kerran ratkaistua huonetta ei yleensä* ole järkevää kokea uudelleen.  Lasten omia pakohuoneita on vielä niin harvassa, että parasta seuruetta sellaisen kokemiseen kannattaa miettiä hetkisen!

Jos lapsilla on tasavertainen kaveriporukka, jossa kaikki osaavat ottaa toisensa huomioon on pakohuoneen ratkominen kuudenkin lapsen ryhmässä hieno yhteinen kokemus. Tasavertaisessa kaveriporukassa lapset nauttivat yhteisestä onnistumisesta.

Jos lapsilla on tuttu porukka, jossa on vakiintuneet vaikkakin erilaiset roolit, voi pakohuoneen ratkominen kuudenkin lapsen ryhmässä olla hieno kokemus kaikille. Tutussa porukassa lapset hyväksyvät luonnollisesti tiettyjen lasten mahdollisen johtajaroolin ja osaavat myös hyödyntää toistensa vahvuuksia.

Jos lapsi on nopea hoksaamaan, hänen voi olla parempi tulla pakohuoneeseen pienemmässä porukassa tai omien aikuisten (vanhemmat, kummit, isovanhemmat tms.) seurassa. Tällöin hänen ei tarvitse rajoittaa omaa nopeuttaan, eikä hän myöskään vahingossa vie toisilta oivaltamisen iloa. Pakohuoneen pelaaminen tuottaa parhaimmillaan flow-kokemuksen, jossa haasteet ovat tuntuvat juuri sopivilta ja ajantajukin katoaa. Flow-kokemus ruokkii itsetuntoa: tuntuu, että tehtävät olivat haastavia, mutta osasin silti ratkaista ne.

Jos lapsi vielä opettelee jakamista, niin vaikka pakohuone on hyvä paikka treenata monia taitoja, hänen voi olla parempi tulla pakohuoneeseen pienemmässä porukassa. Pakohuoneessa tekemistä on rajattu määrä, ja kaikilla osallistujilla pitäisi olla tasavertainen mahdollisuus nauttia siitä. On kaikkien kannalta kurjaa, jos yksi yrittää isossa porukassa omia kaiken tai vaihtoehtoisesti mököttää sitä, ettei pääsekään olemaan pääroolissa koko aikaa. Mikäli lapsella on jakamisen kanssa vielä isoja haasteita, se ei tarkoita sitä, ettei pakohuone olisi hänelle sopiva. Pakohuone on kokemuksena paljon muutakin kuin vuoron jakamista. Pakohuonepelit tarjoavat mahdollisuuksia innovatiiviseen ongelmanratkaisuun ja onnistumisen kokemuksia.

*Kirjoitin yllä, ettei pakohuonetta ole yleensä järkevää kokea uudelleen. Näen tässä kuitenkin lasten kohdalla jonkin verran poikkeustapauksia. 1. Pienet lapset tykkäävät kokea samoja asioita moneen kertaan. Tuttuus ja ennustettavuus voi olla heille tärkeämpää kuin uutuus ja yllätykset. On tietenkin hinnaltaan vähän eri asia katsoa Ryhmä Hau DVD sen sadannen kerran kuin vierailla uudelleen pakohuoneessa. 2. Osana isompaa tai itseään nopeammin oivaltavaa seuruetta on lapselta itseasiassa saattanut mennä iso osa ratkaisuista jonkin verran ohi, jolloin pakohuone voi olla mukavaa käydä ratkomassa itse uudelleen pienemmällä seurueella ja omassa tahdissa. 3. ”Vieraammassa” seurassa (esim. luokkakaverin synttäreillä) pakohuoneen ratkonut lapsi voi myös haluta jakaa kokemuksen omien aikuisten kanssa. 

Jäikö jokin vielä mietityttämään? Voit milloin tahansa kysyä lisää lähettämällä viestin osoitteeseen pulmahuone@gmail.com