Lasten pakopeliseikkailu – Mistä oikein on kyse?

Pakopeli lasten synttäreillä

Jokin peleissä kiehtoo lapsia. (Ja myös isoa osaa aikuisista). Usein lapsiperheestä löytyy kotoa lautapelejä, korttipelejä, kännykkä- ja tietokonepelejä. Lisäksi erilaiset pallopelit ja ulkopelit kuuluvat olennaisena osana lasten touhuihin. Mutta entä pakopelit, mitä ne ovat ja miten eroavat muista peleistä? Mitä hyötyä pakopeliseikkailun järjestämisestä on?

PAKOPELI ON OIVALTAMISEN JA ONNISTUMISEN ELÄMYS

Nimestään huolimatta pakopelit eivät aina vaadi pakenemaan mistään. Ne ovat eräänlaisia seikkailuja, jotka koostuvat pulmista ja niiden ratkaisemiseen innostavasta taustatarinasta. Pulmia ratkotaan etsimällä vihjeitä ympäröivästä tilasta (pakohuone) tai pelaajille jaetusta materiaalista (lautapelit, itse printattavat pelit). Tehtävien ratkominen yhdessä kuljettaa tarinaa eteenpäin kohti ratkaisua. Pulmat ja tarina luovat parhaimmillaan ikimuistoisen onnistumisen elämyksen, joten myös kotioloissa pelin järjestämiseen kannattaa panostaa!

PELAAMISEN HYÖTYJÄ

Me aikuiset kannustamme lapsia pelaamaan monipuolisesti, sillä pelaaminen kehittää monia erilaisia ominaisuuksia. Toiset pelit kehittävät muistia, toiset koordinaatiota jne. On sekä opettavaisia pelejä että pelkästään viihteenä toimivia pelejä. Pakopelien ratkominen kehittää loogista ajattelukykyä ja kriittistä ajattelua; pulmat voivat sisältää opetuksellista sisältöä, ja lisäksi pakopelit toimivat oivallisina ryhmäyttäjinä.

Pakopelien pulmat eivät ole matemaattisesti useinkaan vaikeita, vaan haastavuus muodostuu siitä, että ratkojien tulee hoksata, mitkä esineet tai asiat liittyvät yhteen ja yhdistää näkemäänsä tai kuulemaansa asiaa. Tehtävissä voi esiintyä esimerkiksi erilaisia sarjoja tai vihjeet voivat olla piilotettuina esineeseen niin, ettei niitä ensisilmäyksellä huomaa.

Pakopelejä voi helposti kohdentaa myös opetuksellisiksi: tarinaan ja pulmiin lisätään esim. koulutunnilla ollutta ajankohtaista asiaa, jolloin pulmien pähkäily vahvistaa opetuksen muistijälkeä. Näin lapset oppivat pelin tiimellyksessä. Mahtavaa!

Pakopelien ehkä tärkein ominaisuus on niiden ryhmäytymistä edistävä vaikutus. Ryhmäytymisestä puhutaan tänä päivänä paljon mm. koulumaailmassa. Ryhmäytymisen tarkoituksena on lisätä jäsenten sitoutumista, luottamusta, viihtymistä sekä vahvistaa keskinäistä keskustelua. Ryhmässä toimiminen sekä onnistumisen kokemukset vahvistavat yhteishenkeä. Hyvä yhteishenki puolestaan lisää lasten itsevarmuutta ja turvallisuuden tunnetta sekä ehkäisee syrjäytymistä. Pakopelit sopivat niin sisarusten väliseen kuin koululuokan, urheilujoukkueen, kerhoryhmän tai leiriporukankin yhteishengen kasvattamiseen.

Eletroninen suuntalukko lasten pakopelissä

Vuokraa pakopeliseikkailu

Valikoimastamme löytyy tällä hetkellä 4 erilaista vuokrattavaa lasten pakopeliseikkailua. Pelit ovat olleet suosittuja mm. lasten synttäriohjelmana, kouluissa, leireillä ja kerhoissa. 

· Monsterit 6-9-vuotiaille

· Pormestarin unilelu 6-12-vuotialle

· Yksisarvinen 6-13-vuotiaille

· BotCorp 9-14-vuotiaille


Netissä ratkottava pakopeli

Lisäksi olemme kehittäneet myös paperisia vihjeitä hyödyntävän, nettisivuilla ratkottavan koko perheen pakopeliseikkailun ”Tohtori Schrödingerin kadonnut kissa”.

Peli etenee sarjakuvan muodossa. Pelimateriaalin voit printata itse tai tilata kotiin postitettavan materiaalin verkkokaupastamme.

Ihan helppo peli ei ole, joten suosittelemme alakouluikäisiä ja alle kouluikäisiä ratkomaan peliä aikuisen avustuksella. Noin 11-vuotiaasta ylöspäin lapsi tai teini voi kokeilla myös ratkoa kaverin kanssa esim. videoyhteyden välityksellä. 

Kiinnostaisiko sinua järjestää lapsille pakopeliseikkailu? Oletko joskus suunnitellut samantyyppisen pelin itse? Miten sujui ja mitä lapset tykkäsivät? Kommentoi alle. Otamme mielellämme myös vastaan vinkkejä tai toiveita uusien pelien aihepiireihin. 

[activecampaign form=1]

2 kommenttia artikkeliin ”Lasten pakopeliseikkailu – Mistä oikein on kyse?”

 1. Hienoa!
  Itse olen rakentanut kaksi erilaista pakohuonetta. Oli kiva miettiä tehtäviä ja miten ne saadaan ratkottua oikeassa järjestyksessä. Kaikki, jotka pakohuonessani ovat käyneet, ovat kovasti tykänneet. Netissä tuolloin oli tosi huonosti vinkkejä oman pakohuoneeseen tekemiseen, on hienoa että on valmiita paketteja. Ja nyt myös palapelejä.

  Vastaa
  • Kiitos kannustuksestasi!
   Pakohuonepelien järjestämisessä parasta on kyllä lasten aito riemu, kun he oivaltavat jonkin pulman 🥰
   Mikäli sinulla on vinkata joko hyvä tarinanaihe lapsille sopivaan pakopeliin niin laita ihmeessä sähköpostia. Olemme miettineet, jos tekisimme myös toisen netissä ratkottavan pelin mutta tällä hetkellä omat päämme lyövät vielä tyhjää 🤔

   Vastaa

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00