Lasten pakohuoneseikkailu kotona – Mistä oikein on kyse?

Pakopeli lasten synttäreillä

Jokin peleissä kiehtoo lapsia. (Ja myös isoa osaa aikuisista). Usein lapsiperheestä löytyy kotoa lautapelejä, korttipelejä, kännykkä- ja tietokonepelejä. Lisäksi erilaiset pallopelit ja ulkopelit kuuluvat olennaisena osana lasten touhuihin. Mutta entä pakopelit, mitä ne ovat ja miten eroavat muista peleistä? Mitä hyötyä pakohuoneseikkailun järjestämisestä on?

PAKOPELI ON OIVALTAMISEN JA ONNISTUMISEN ELÄMYS

Nimestään huolimatta pakopelit eivät aina vaadi pakenemaan mistään. Ne ovat eräänlaisia seikkailuja, jotka koostuvat pulmista ja niiden ratkaisemiseen innostavasta taustatarinasta. Pulmia ratkotaan etsimällä vihjeitä ympäröivästä tilasta (pakohuone) tai pelaajille jaetusta materiaalista (lautapelit, itse printattavat pelit). Tehtävien ratkominen yhdessä kuljettaa tarinaa eteenpäin kohti ratkaisua. Pulmat ja tarina luovat parhaimmillaan ikimuistoisen onnistumisen elämyksen, joten myös kotioloissa pelinjärjestämiseen kannattaa panostaa!

Eletroninen suuntalukko lasten pakopelissä

PELAAMISEN HYÖTYJÄ

Me aikuiset kannustamme lapsia pelaamaan monipuolisesti, sillä pelatessa kehittyy erilaisia ominaisuuksia. Toiset pelit kehittävät muistia, toiset koordinaatiota jne. On sekä opettavaisia pelejä että pelkästään viihteenä toimivia pelejä. Pakopelien ratkominen kehittää loogista ajattelukykyä ja kriittistä ajattelua; niiden pulmiin voi lisätä opetuksellista sisältöä, ja lisäksi ne toimivat oivallisina ryhmäyttäjinä.

Pakopelien pulmat eivät ole matemaattisesti useinkaan vaikeita vaan haaste tulee siinä, että ratkojien täytyy hoksata mitkä esineet tai asiat liittyvät yhteen, yhdistää näkemäänsä tai kuulemaansa asiaa. Tehtävissä voi esiintyä esimerkiksi erilaisia sarjoja tai vihjeet voivat olla piilotettuina esineeseen niin, ettei niitä ensisilmäyksellä huomaa vihjeiksi.

Pakopelejä voi helposti kohdentaa myös opetuksellisiksi: tarinaan ja pulmiin lisätään esim. koulutunnilla ollutta ajankohtaista asiaa, jolloin pulmien pähkäily vahvistaa opetuksen muistijälkeä. Näin lapset oppivat pelin tiimellyksessä. Mahtavaa!

Pakopelien ehkä tärkein ominaisuus on niiden ryhmäytymistä edistävä vaikutus. Ryhmäytymisestä puhutaan tänä päivänä paljon mm. koulumaailmassa.  Ryhmäytymisen tarkoituksena on lisätä jäsenten sitoutumista, luottamusta, viihtymistä sekä vahvistaa keskinäistä keskustelua. Ryhmässä toimiminen sekä onnistumisen kokemukset vahvistavat yhteishenkeä. Hyvä yhteishenki puolestaan lisää lasten itsevarmuutta ja turvallisuuden tunnetta, ja ehkäisee syrjäytymistä. Pakopelit sopivat niin sisarusten väliseen kuin koululuokan, urheilujoukkueen, kerhoryhmän tai leiriporukankin yhteishengen kasvattamiseen.

Vuokrattavia pakohuoneseikkailuja

Meidän omasta valikoimastamme löytyy tällä hetkellä 7 erilaista vuokrattavaa lasten pakopeliä. Pelit ovat olleet suosittuja mm. lasten synttäriohjelmana, kouluissa, leireillä ja kerhoissa. 

· Monstereiden maihinnousu 6-9-vuotiaille

· Pormestarin unilelu 6-12-vuotialle

· Yksisarvinen 6-13-vuotiaille

· Botcorp 9-14-vuotiaille

· Wazzaa 11-vuotiaasta vanhemmille

Tutustu laatikoihin


Netissä ratkottava pakopeli

Lisäksi olemme kehittäneet myös paperisia vihjeitä hyödyntävän, nettisivuilla ratkottavan koko perheen pelin ”Tohtori Schrödingerin kadonnut kissa”.

Peli etenee sarjakuvan muodossa. Pelimateriaalin voit printata itse tai tilata kotiin postitettavan materiaalin verkkokaupastamme. Pelissä saa halutessaan helpottavia vinkkejä suoraan nettisivuilta, mutta hyödyntäkää niitä vain, jos tehtävä ei muuten ala aukeamaan. Ihan helppo peli ei ole, joten suosittelemme alakouluikäisiä ja alle kouluikäisiä ratkomaan peliä vanhempien avustuksella (voi olla myös muu sukulaisaikuinen!). Noin 11-vuotiaasta ylöspäin lapsi tai teini voi kokeilla myös ratkoa kaverin kanssa esim. videoyhteyden välityksellä. 

Kiinnostaisiko sinua järjestää lapsille pakopeli? Oletko joskus suunnitellut samantyyppisen pelin itse? Miten sujui ja mitä lapset tykkäsivät? Kommentoi alle. Otamme mielellämme myös vastaan vinkkejä tai toiveita uusien pelien aihepiireihin 

Lisää pakopelisuosituksia ja perheille sopivia pakohuoneita julkaisemme pian otsikolla: Pakopeli – Olisiko siinä teidän perheelle sopiva yhteinen elämys.

Liity postituslistallemme niin saat ensimmäisenä tiedon uutuuksistamme ja ajankohtaisista tarjouksista!

2 kommenttia artikkeliin ”Lasten pakohuoneseikkailu kotona – Mistä oikein on kyse?”

 1. Hienoa!
  Itse olen rakentanut kaksi erilaista pakohuonetta. Oli kiva miettiä tehtäviä ja miten ne saadaan ratkottua oikeassa järjestyksessä. Kaikki, jotka pakohuonessani ovat käyneet, ovat kovasti tykänneet. Netissä tuolloin oli tosi huonosti vinkkejä oman pakohuoneeseen tekemiseen, on hienoa että on valmiita paketteja. Ja nyt myös palapelejä.

  Vastaa
  • Kiitos kannustuksestasi!
   Pakohuonepelien järjestämisessä parasta on kyllä lasten aito riemu, kun he oivaltavat jonkin pulman 🥰
   Mikäli sinulla on vinkata joko hyvä tarinanaihe lapsille sopivaan pakopeliin niin laita ihmeessä sähköpostia. Olemme miettineet, jos tekisimme myös toisen netissä ratkottavan pelin mutta tällä hetkellä omat päämme lyövät vielä tyhjää 🤔

   Vastaa

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00