Tee itse pakohuone lasten synttäreille – 7 vinkkiä suunnitteluun

DIY-pakopelin toteuttaminen lapsille On helppoa!

Haluaisitko tehdä itse pakohuoneen lasten synttäreille ja juhliin, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa suunnittelu? Pakohuoneen suunnittelu on mahdollisuuksia täynnä oleva huikea haaste! Haasteen selättäminen mahdollistaa aikuiselle parhaimmillaan yhtä suuren onnistumisen kokemuksen, kuin valmistuneen pakopelin ratkominen lapsiryhmälle.

Tästä artikkelista löydät hyödyllisiä vinkkejä oman pakopelin suunnittelemiseen, toteuttamiseen ja järjestämiseen. Pakopelin järjestäminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta pakohuoneista, vaikka kokemukset pakohuoneen ratkaisemisesta auttavatkin pelin rakenteen suunnittelussa ja antavat inspiraatiota erilaisiin pulmiin. Näillä ohjeilla alkuun pääsee sekä kokenut pakopelaaja, että vasta-alkaja!

1. Suunnittele aluksi pelin tunnelma

Pohdi ensin millaista tunnelmaa haluat ylläpitää pelissä. Muista, että peli saa usein lapset valtaansa, ja toden ja sadun raja voi hämärtyä, jolloin pienikin uhka voi alkaa tuntua todelliselta. Lasten pakopeliin kannattaa tuottaa kevyt ja hauska tunnelma ja panostaa hauskoihin yksityiskohtiin. Kun olet päättänyt tunnelman, peilaa kaikkia seuraavia suunnittelupäätöksiä valittuun tunnelmaan.

Esimerkiksi Monsterit-HupaLaatikossa teema on haettu hirviöiden maailmasta, mutta tunnelma on kuitenkin pidetty keveänä ja hauskana, sillä pakopelin ei ole tarkoitus teemastaan huolimatta olla pelottava! 

Tunnelmaa luodaan erityisesti erilaisilla pelimateriaaleilla, kuten vinkkilapuilla, esineillä, rekvisiitalla, värimaailmalla jne. Lisäksi valaistusta, ääniä ja taustamusiikkia voit käyttää apuna, mutta pidä volyymi riittävän alhaisena, jotta pelaajat pystyvät keskustelemaan vaivatta.

    Yksisarvinen - HupaLaatikko     Pakopeli lapsille - HupaLaatikko Yksisarvinen

2. Taustatarina

Tarinan tehtävänä on antaa lapsille syy toimia ja innostaa tehtävien ratkaisemiseen. Itse tehdyn pakopelin hienous on siinä, että voit suunnitella tarinan juuri lapsille tärkeästä aihepiiristä! Kotioloissa voit hyödyntää tarinassa lasten lelumaailmoja ja heitä kiinnostavia pelejä ja harrastuksia.

Mikä sitten olisi tarinan juju? Mihin lapset pelin ratkomisella pyrkivät?

  • Auttaminen on turvallinen valinta. Mieti siis ketä lapset voisivat auttaa tarinassa? Mitä on tapahtunut ja mihin lapset pyrkivät? Esimerkiksi Yksisarvinen-HupaLaatikossa pelaajat auttavat hädässä olevaa Mimosa-yksisarvista.
  • Onnettomuuden ratkominen on lapsille parempi vaihtoehto kuin pelottaviksi koettavat vaarat ja pahantahtoisuudet. BotCorp-HupaLaatikossa pelaajat pääsevät korjaamaan varkauden seuraukset ja estämään maailmanlaajuisen katastrofin!
  • Pelaajat voivat tavoitella omaa henkilökohtaista palkintoa tai jotain kadonnutta tärkeää esinettä. Monsterit-HupaLaatikossa ja Pormestarin Unilelu -HupaLaatikossa lasten tehtävänä on etsiä kadonneita tärkeitä tavaroita ja mahdollisesti hyötyä näistä löydöistä myös itse!
  • Tarina voi avautua alun lisäksi matkan varrella tai kaiken taustalla ollut asia selvitä vasta loppuratkaisussa.

3. Tehtävät

Tehtävien suunnittelussa on hyvä muistaa haluttu tunnelma. Mikäli et ole koskaan ratkonut pakohuonetta, suosittelemme pelaamaan esimerkiksi pari escape room -sovellusta kännykällä tai tabletilla. Näissä peleissä tarina on usein olematon, mutta pelit toimivat hyvinä ensikosketuksina pakoiluun ja niistä voi saada vinkkejä omiin tehtäviin.

Lopullisen tehtävän vaikeustason olisi hyvä olla samaa tasoa kuin osallistuvien lasten koulu- tai tehtäväkirjoissa, joita kannattaa vilkuilla hauskojen pulmatehtävien varalta. Erityisesti matematiikan tehtäväkirjoista löydät yleensä pakopeleihinkin sopivia matikkapulmia! Haastetta tehtäviin voi luoda myös sillä, että lasten täytyy ensin kerätä tarvittavat osaset kasaan, hoksata mitkä osat kuuluvat samaan tehtävään, ymmärtää mikä lukko liittyy tehtävään ja oivaltaa tehtävän ratkaisun logiikka.

Tehtävätyyppejä on monenlaisia, ja keksit varmasti itsekin muutamia, kunhan annat aikaa ajatukselle! Tehtävätyyppejä on muun muassa matemaattiset laskutehtävät, esineiden yhdistelytehtävät, salakielen hyödyntäminen ja koodinpurku! Käytä mielikuvitustasi ja tarvittaessa kokeile muiden suunnittelemia pakopelejä ideoiden lähteenä.

Ota huomioon millaiselle porukalle suunnittelet. Mikäli juhliin on tulossa lauma vilkkaampia lapsia, niin riehumisesta voi olla haastavaa rauhoittua ratkaisemaan vaativampaa tehtävää. Mieti siis vilkkaille vähän helpompia tehtäviä, mutta haastavampia piilopaikkoja! Rauhallisemmat lapset pystyvät usein keskittymään myös vaativampiin tehtäviin. Kummassakin tilanteessa muista, että hauskat tehtävät ovat yleensä parhaita!

HupaLaatikoissa lasten suosikkipulmia ovat erityisesti UV-taskulampulla ratkaistavat tehtävät. UV-tussien ja -taskulamppujen hyödyntäminen mahdollistaa näkymättömien tekstien ja vihjeiden käyttämisen pelin ratkaisuun. Hieman hämärässä näkymättömien tekstien paljastaminen taskulampulla on lapsista jännittävää!

4. Pelin rakenne 

Mieti mitkä tehtävistä voisi ratkoa rinnakkain ja mikä esine tai vihje löytyisi niin, että saisit rakenteeseen myös peräkkäisyyttä! Varmista rakenteen avulla, että lapset eivät pääse hyppäämään loppuun ennen aikojaan. Rinnakkaiset pulmat mahdollistavat sen, että pelaajat pääsevät ratkaisemaan pulmia samanaikaisesti, ja tällöin tehtävää riittää useammalle pelaajalle. Kuitenkin peräkkäisyyden avulla pakopeliin on helpompi tuottaa tarinaa ja etenemisen tuntua, mutta tällöin pelaajien tulee keskittyä vain muutamaan pulmaan kerrallaan, ennen kuin seuraavaan pulmaan liittyvät esineet löytyvät.

Yhdistä pakopeliin etsimistä ja pulmia. Mieti piilopaikat valmiiksi ja hyödynnä käytettävissä olevaa tilaa monin tavoin. Voit piilottaa pulmiin tarvittavia esineitä tai vinkkejä ylös, taakse tai jonkin alle. Ratkotaanko peli sisällä vai ulkona vai löytyykö vihjeitä molemmista? Esimerkiksi Pormestarin Unilelu -HupaLaatikko on mahdollista pelata niin sisällä kuin ulkonakin; materiaalit kestävät pientä kosteutta ja likaa. Ulkona pelatessa peliin on mahdollista sisällyttää hieman fyysisyyttäkin – onko osa pelin esineistä piilotettu jonnekin kauemmas tai pitääkö esineitä löytääkseen esim kiivetä tai ryömiä? 

Lasten juhlat pakohuoneella

5. Pelimateriaalit

Pelimateriaaleissa suosi lapsille mahdollisuuksien mukaan esineitä pelkän paperin sijaan. Tee myös eri kokoluokissa olevia vihjeitä. Pulmaesineet vaativat askartelua, mielikuvitusta ja laatikon ulkopuolista ajattelua. Vaikka pulmiin liittyvät esineet olisivat pahvista tehtyjä, lasten uppotutuminen pakopelimaailmaan ja pelin tarinaan lisää esineisiin myös oman taikansa! Pohdi voisitko hyödyntää erilaisia purkkeja, puteleita, pieniä muoviesineitä, pahvia, maalia tai vaikka uunissa kuivatettavaa polymeerimuovailuvahaa. Mahdollisuudet ovat rajoittamattomat!

Voit hyödyntää pakopelissä myös kotoa jo löytyviä esineitä tuunattuna etiketeillä ja tarroilla. On kuitenkin tärkeää pohtia etukäteen, mistä lapset tietävät, mitkä tavarat kuuluvat peliin ja mitkä eivät, jotta he eivät he ala poimimaan numerosarjoja kaikesta vastaantulevasta. Kotioloissa omat lapset huomaavat helpommin kodin sisustukseen kuulumattomia asioita kuin vieraat lapset.

6. Lukot

Pakohuoneissa on lähes aina jonkinlaisia lukkoja, joiden avaaminen vie pakopeliä ja sen tarinaa eteenpäin. Kaupallisissa pakohuoneissa isommille pelaajille ja aikuisille wow-efekti luodaan erilaisilla sähkö- tai magneettilukoilla, mutta kotipeliin riittää hyvin avainlukot ja numerolukot. Jokaisesta taloudesta löytyy takuulla jotain lukkoja, joita voi hyödyntää pakopelin järjestämiseen. Esimerkiksi pyörän vaijerilukolla saat lukittua vaikka kaapinovet kiinni, kun taas kuntosalin pukuhuoneeseen hankituilla lukoilla voidaan lukita taas purkkeja ja laatikoita kiinni!

Lukkoja saa myös ostettua  kaupoista tai tilattua netistä. Lukkoja voit löytää tavarataloista ja erilaisista rauta- ja sekatavarakaupoista. Lukkojen laaduissa esim. numerolukkojen renkaiden pyörimisessä on eroja ja samoin siinä, kuinka helposti lukko avautuu avaimella. Muista, että kolmen numeron lukossa arvaamisen mahdollisuus on suurehko, kun vähintään kaksi kolmesta on oikein, voi kolmannen vain kokeilla paikoilleen. Neljän tai viiden numeron, tai kirjaimen, lukoissa pitää luottaa jo muuhunkin kuin tuuriin! Tällaisia lukkoja löytää helpommin erityisesti verkkokaupoista.

HupaLaatikoissa on hyödynnetty erilaisia numero- ja kirjainlukkoja, joissa on parhaimmillaan viiden merkin koodit. Erikoisuutena HupaLaatikoissa löytyy suuntalukko, jossa koodi muodostetaankin eri suuntia yhdistelemällä. Suuntalukko mahdollistaa erilaiset kartta- ja reittitehtävät!

Erilaisia lukkoja Monsterit-HupaLaatikossa

6. Lukittavat esineet ja asiat

Kotoa voi olla yllättävän vaikeaa löytää lukittavia esineitä, jos miettii esineiden tai lukkojen murtovarmuutta. Pakopeli on kuitenkin leikki, jossa on yhteiset säännöt, ja parhaimmillaan laatikoita voi pitää kiinni taianomaiset loitsut, jotka ratkeavat vasta, kun aikuinen kuulee oikean taikasanan. Vaikka käyttäisit nyöriä lukkojen salpoina, leikin sisäiset säännöt takaavat yleensä sen, ettei kukaan lähde oikaisemaan ratkaisemista saksilla. Käytä siis mielikuvitustasi ja katsele ympärillesi! Voisiko pahvilaatikosta askarrella lukittavaksi sopivan?

Hyödynnä patenttihillopurkkeja, muovirasioita, joihin voi leikata reiät lukoille ja saranoille, sekä esimerkiksi penaaleja sekä ovellisia kaappeja! Pakopelien järjestämistä varten voi hankkia myös ketjua, jolla erinäköisiä esineitä voi kahlita lukkoon, mikäli ei halua hyödyntää ainoastaan nyörejä tai narua! 

7. Palkinnot

Pelaaminen ja jokaisen lukon auki saaminen on palkinto itsessään, mutta tietysti viimeiseen avattavaan asiaan olisi kiva piilottaa jotain säväyttävää! Olisiko viimeinen palkinto jokin erikoisesine, valoefekti tai loppumusiikki? Vai voisiko viimeinen palkinto olla vaikkapa karkkia tai tarroja? 

Rohkeasti siis vain haasteen kimppuun ja suunnittelemaan omaa pakopeliä! Lue myös lisävinkit pakopelin ohjaamiseen blogistamme ennen pakopelin toteuttamista!

Mikäli haluat järjestää pakopelin pienemmällä vaivalla, tutustu vuokrattaviin HupaLaatikoihimme! Niistä löydät myös inspiraatiota omien pakopelien suunnitteluun jatkossa. Jos siis olet järjestämässä pakopeliä ensimmäistä kertaa, varaa HupaLaatikko ja onnistu helposti!

Oletko jo suunnittelut oman pakohuoneen lapsille tai aikuisille? Jaa omat kokemuksesi ja vinkit alle muillekin lukijoille!

Yksi kommentti artikkeliin ”Tee itse pakohuone lasten synttäreille – 7 vinkkiä suunnitteluun”

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00