Mietitkö HupaLaatikon vuokraamista tai oletko jo tehnyt varauksen? Lue vielä vinkkimme pakopelin järjestämiseen.
Pakopelin onnistumisen edellytykset
Pakopelit sopivat parhaiten pienryhmille. Suosittelemme omiin peleihimme yleensä enintään 6 lapsen ryhmiä, jotta kaikille on tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Isommissa ryhmissä syrjäänvetäytyvät jäävät helposti ulkopuolisiksi, kun taas nopeat ja vahvatahtoiset lapset ottavat suuremman roolin. Mikään ei ole lapsesta niin kurjaa kuin epäreiluus. Sen vuoksi neuvoisimmekin miettimään ryhmäkoon lisäksi myös pelinohjausta etukäteen.
Pelinohjaus – huipputärkeä työ
Mitä pienempiä lapsia, isompi ryhmä ja eritasoisempia osallistujia sitä tärkeämpään roolin pelinohjaus tulee. Pelinohjausta voidaan tarvita piilotettujen vihjeiden löytämisessä, oivaltamisessa ja tasapuolisessa osallistumisessa. Tehtävien ratkominen on huippukivaa, jolloin lapset helposti omivat vihjeitä ja lukkoja. Pelinohjaajan on tärkeää kannustaa ryhmänä tekemiseen, jotta yhteinen päämäärä saavutetaan onnistuneesti.
Pelinohjaus on tasapainottelua: sinun tehtäväsi on antaa tarpeeksi ohjausta, jotta lapset ei turhaudu mutta myös tarpeeksi aikaa oivaltaa! Mieti pienimpiä mahdollisia vinkkejä, niin etteivät lapset edes tajua saaneensa vinkkejä. Kokemuksemme mukaan erityisesti pojat sanovat ”Oli ihan helppoa”, vaikka heitä olisi joutunut avustamaan jokaisen tehtävän läpi.😀 Oikeanlaista pelinohjausta ei siis koeta oivallusta vähentävänä!
Isompien lasten (noin 10-vuotiaasta eteenpäin) voi antaa selvitellä pulmia keskenään, mutta kannattaa silti pysyä kuuloetäisyydellä, jotta tiedät, jos liian vaikeita haasteita tulee eteen.

Piiloon…
Mieti hyviä piilopaikkoja etukäteen ja hyödynnä käytettävissä olevaa tilaa monin tavoin. Voit piilottaa ylös (mieti miten lapset saavat sieltä alas), huonekalun tai esineen taakse (mieti miten lapset osaavat etsiä takaa, lisäisitkö jonkin nuolen tai pilkottaisiko joku osa vihjeestä?) tai jonkin alle. Ratkotaanko peli sisällä vai ulkona vai löytyykö vihjeitä molemmista? Onko parempi jakaa vihjeitä pulmien mukaan eri tiloihin vai löytyisikö kaikki yhdestä tilasta? Mikäli pelitila vaihtuu, voisitko lisätä oman vinkin joka ohjaisi etsintöjä toiseen tilaan? Huomaa kuitenkin, että mitä nuorempia lapset ovat, sitä selkeämpi rakenne pelissä kannattaa olla.
Hyvä vinkki on kirjata vihjeiden piilopaikat muistiin paperille tai ottaa kännykällä kuva piilotuksen jälkeen, jotta muistat mihin vihjeet sujahtivat piiloon! Pakopeleille ominaista on, että ne pelataan vain kerran läpi. Kun ratkaisun tietää ei uudelleen pelaamisessa ole enää haastetta. Tosin lasten mielestä vihjeitä on mukava etsiä uudemmankin kerran piiloista ja koodilukkojen avaaminen voi olla kivaa vaikka koodin jo tietääkin 😀

TUUNAAMISELLA EXTRATASOLLE
Valmiit pakopelit tulevat vihjeiden, pulmien ja tarinan kanssa, mutta mieti riittääkö sinulla intoa tuunata seikkailua ja pelitilaa lapsia varten. Usein voit lisätä pelin tunnelmaa omilla tavaroilla ja askarteluilla! Varo kuitenkin, ettei lavasteesta tule vihjeeksi oletettu tavara, jonka merkityksen miettimiseen upotetaan turhaan aikaa ja energiaa.
Mieti sopisiko taustamusiikki tai valaistus luomaan tilaan oikeanlaista tunnelmaa. Hämärässä kaikki on vähän jännempää! Voit myös halutessasi lisätä peliin jonkin ihan oman tehtävän, esimerkiksi valmiin pelin loppuratkaisun jälkeen.
Jäikö jokin mietityttämään tai kaipaatko lisävinkkejä? Ole rohkeasti yhteydessä: info@hupa.fi
Olisi ihanaa kuulla sinun pelinjärjestely- tai tuunaamisvinkkejä! Jaa vinkkisi alle kommentoimalla, lähettämällä sähköpostia tai kirjoittamalla meille Facebookissa.